Astroclubul Galaxius – Noi și Universul

Astroclubul Galaxius este o inițiativă a unui grup de elevi eminescieni pasionați de astronomie, coordonați de dl prof. Laurențiu Ipate. Prin intermediul astroclubului, aceștia își împărtășesc pasiunea cu restul colegilor (mai mici sau mai mari), încercând să le insufle o fascinație pentru universul în care trăim, să le inspire o dorință de a privi mai des cerul și de a se întreba ce se află dincolo de atmosfera planetei noastre.

Activitatea astroclubului a început în toamna anului 2018 și a constat în întâlniri organizate cel puțin o dată pe lună, la care au participat elevi, profesori și oricine era interesat să afle lucruri noi, să audă şi să dezbată teorii și concepte care fac universul să pară și mai complex, dar și mai interesant. Aceste întâlniri au fost structurate sub forma unor prezentări, urmate de întrebări și încercări de a răspunde acestora. Pe lângă acest tip de întâlnire, la anumite perioade de timp, astroclubul a organizat și proiecții de filme cu teme centrate în jurul explorării cosmosului de către oamenii și cum ar fi posibil acest lucru.

Un eveniment de anvergură mai mare pregătit de club a fost o mini tabără de astronomie, care a avut loc în vara anului 2019, în Miroslava, la Parohia Duminica Sfinților Români, și a constat într-o noapte întreagă de observații astronomice.

S-au putut observa atunci o multitudine de constelații și formațiunii deep-sky vizibile pe cer doar vara, cât și ploaia de meteoriți Perseide, aflată la maximul său.

O altă observație astronomică organizată de astroclub a avut loc în noiembrie 2019, când, din curtea școlii, elevii curioși au putut privi prin telescop tranzitul planetei Mercur prin fața Soarelui.

În afară de diversele activității organizate fizic, astroclubul are și o pltatformă online – un grup de facebook în care cei interesați se pot înscrie și unde pot afla detalii privind activităţile ce urmează să se desfăşoare, dar pot vizualiza și articole, videoclipuri, axate pe o anumită temă din știință sau tehnologie.

Astroclubul Galaxius e un proiect de suflet, care continuă datorită pasiunii, curiozității și interesului arătate de către cei care l-au inițiat, cât și de cei care au participat la activitățile sale. Astfel că, dragă cititorule, te așteptăm la următoarea întâlnire a astroclubului, care va avea loc, ca de obicei, în sala de festivități a Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași sau într-una dintre sălile  de clasă, ca să afli ceva nou și să-ți petreci timpul liber într-un mod plăcut, în timp ce discutăm despre stele, galaxii, găuri negre, Big Bang și multe altele; mai vizionăm câte un film; și mai privim prin telescop soarele, luna, galaxia Andromeda sau marea nebuloasă din Orion.

Cer senin!