Proiect omagial
COLEGII CENTENARE LA CEAS ANIVERSAR
Scurtă prezentare
În perioada 5-6 octombrie 2018 , Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași organizează, sub genericul Colegii Centenare la ceas aniversar , o suită de manifestări care marchează împlinirea unui veac de la încheierea Primului Război Mondial și de când orașul Iași a fost, vreme de doi ani, capitală de război. De asemenea, sărbătorim un veac de la desăvârșirea statului național unitar român. Evenimentul va completa calendarul manifestărilor care se derulează în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-20120).
Vom oferi participanților oportunitatea de a exprima, prin comunicări științifice, analize pertinente asupra devenirii propriilor lor școli, instituții emblematice de învățământ și cultură, de a reflecta asupra importanței educației continue în acord cu tendințe europene. Alături de partenerii noștri, vom putea evidenția similarități și particularități valorice dintre colegiile cu vechime din România.
Primăria Municipiului Iași, Consiliul Local Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași sunt partenerii noștri statornici în manifestări de amploare, care dau conținut și constată activități instituționale noastre, sprijină promovarea acestora la nivelul comunității ieșene.
Activități cuprinse sub genericul Colegii centenare la ceas aniversar prezent propun să prezinte comunități școlare românești valorile și idealurile care au repere de performanță academică și culturală. De asemenea, se fie prezentat ca sinteze de muncă și dăruire portrete ale personalităților fiecărui colegiu, respectiv profesori și elevi de succes. Manifestarea jubiliară oferă oferit recunoașterii acestor valori acumulate prin conferirea medaliei jubiliare din capitala culturală a României, orașul Iași.
Lucrările publicate vor identifica aspectele definitorii ale istoriei fiecărui colegiu participant, dar și plus informații școlii în contemporaneitate, alura sa europeană.
Participarea deopotrivă a profesorilor și elevilor, spune un transfer de mesaj și responsabilitate în promovarea valorilor specifice fiecărei școli.
Volumul intitulat Colegii Centenare la ceas aniversar – Viața școlii în vreme de război și lupta pentru unitatea națională. Istorie – Memorie – Renaștere va reprezenta o sinteză de Istorie a Învățământului Preuniversitar Românesc în premieră națională.
Vă invităm să participați la această activitate prin prezentarea de comunicări arondate tematicii secțiunilor pe care le organizează, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași asigură cazarea și masa, pentru participanți (câte doi reprezentanți pe școală) timpul derulării activității (o zi: vineri seara-cazare la hotel ISJ Iași, prânz – la școală, cina – la hotel Majestic, sâmbătă – mic dejun la hotel ISJ Iași).
Înscrierea lucrărilor se realizează până la data de 1 august 2018 , iar lucrarea / lucrările vor fi transmise în format electronic pe adresa gabisandulescu@yahoo.com până pe data de 25 august 2018.
Ele vor respecta cerințe de tehnoredactare :
Editor de text Word
Font Times New Roman, cu diacritice românești la un rând
Lucrările pot fi elaborate individual sau în echipă și pot avea maximum 5 pagini redactate în Microsoft Word 2007
Formatul pagimii A4, cu marginile 2,5 – stânga, sus și jos, dreapta – 2cm
Titlul articolului –font Times New Roman, mărime 14, bold, centrat
Numele autorului / autorilor lucrării: font TNR, mărime 1, bold, centrat.
Intre titul lucrării și numele autorului se lasă un rând liber
Sub numele autorului / autorilor se precizează numele colegiului / liceului,
font TNR, mărime 1, bold, centrat
Textul articolului se scrie cu font TNR, mărime 12, normal, spațiere la un rând, aliniat stânga – dreapta (Justified)
Trimiterile la sursele bibliografice se inserează în subsolul paginii, ca note de subsol, menționându-se numele autorului / autorilor, titlul lucrării, numele traducătorului (dacă este cazul), ediția, localitatea, anul apariției și pagina
Bibliografia se poziționează la sfârșitul lucrărilor, ordonată alfabetic, după numele primului autor, indiferent de tipul sursei, sub formă de listă numerotată (scris cu font TNR,
mărime 12, normal). Pentru titlul lucrărilor din bibliografie se folosește TNR, mărime 12, cursiv (italic).
Volumul preconizat are următoarele secțiuni:
- Școala în vreme de război
- Efigii de dascăli – simboluri ale demnității (experiențe pedagogice de excepție, inovatori de didactică școlară, valori ale comunității școlare)
- Portrete de directori (personalități ale comunității, creatori de școală românească, modele de viață și luptă pentru un ideal)
- Dascăli și elevi eroi (figuri de foști combatanți în Marele Război)
- Retrăirea Timpului Unirii (corespondențe inedite, pagini de jurnal, școală în noua Românie, alte referințe determinate de legislația României Mari cu aplicabilitate pe specificul fiecărei școli, noi misiuni ale școlii, etc)
- Biblioteci școlare și carte rară (colecții, materiale didactice celebre, cărți de colecție, autografe celebre, repere de activitate din viața bibliotecii, etc)
- Performanțele timpului – o carte de vizită
- Celebritate didactică și succes în carieră – Elevi și profesori emblematici (performanțe în didactică actuală, profesori de succes și metode pedagogice eficiente în școala de astăzi, confirmate)
- Proiecte de succes ale școlii (noi provocări și proiecte de anvergură)
Programul cadru al manifestărilor desfășurate în cadrul proiectului
COLEGII CENTENARE LA CEAS ANIVERSAR
Viața școlii în vreme de război și lupta pentru unitate națională.
Istorie – Memorie – Renaștere
05.10.2018
Primăria Municipiului Iași, Sala vasile Pogor
13.00-15.00 – Adunarea jubiliară a Colegiilor Centenare prilejuită de Sărbătoarea Marii Uniri (1918-2018)
Deschiderea festivă
Lansare volumului Colegii Centenare la ceas aniversar – Viața școlii în vreme de război și lupta pentru unitatea națională. Istorie – Memorie – Renaștere
Acordarea plachetelor jubiliare
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași
17.00-19.00 – Sesiune de comunicări pe secțiuni profesori / elevi
06.10.2018
10.00-13.00 – Turul Iașului
Cu deosebită considerare,
Echipa de coordonare :
Director, prof. Dr. Gabriela SĂNDULESCU
Director adjunct, prof. Dorina DOROFTEI
Prof. Dr. Lăcrămioara IORDĂCHESCU
Inspector Școlar Prof. dr. Traian Florentin CIOBOTARU
Colegii centenare la ceas aniversar
Volum omagial “Viaţa şcolii în vreme de război şi lupta pentru unitate naţională”